søndag, januar 30, 2005

Trefoldigt hurra for dansk effektivitet!

Indrømmet! Når jeg tænker på effektivitet og et folkeslag – så tænker jeg på tysken. Dem syd for grænsen med deres ”Ordnung muss sein”-mentalitet og robotagitge opfyldelse af alle aftaler. Kedeligt? Jo vist – men pokkers rart at have, og bare pokkers at måtte undvære.

Efter at have oplevet en raffineret og forfinet ”manaña”-mentalitet i centralamerika, må jeg erkende at jeg Jeppe Abildskov er en erklæret, endda passioneret, tilhænger af effektivitet. Nuvel jeg har en smule tysk blod i årerne fra nogle velintegrerede kartoffeltyskere der avlede sig ind i befolkningen i starten af attenhundredetallet på Silkeborgegnen. Måske er det bare mine germanske gener der rykker i mig.

MEN! Faktum er at vi lever i et samfund, hvor udgangspunktet er at der er styr på tingene, planerne bliver overholdt og der arbejdes på en alternativ løsning, hvis noget går galt. Og vi definerer ”galt” som alt der bare marginalt afviger fra det perfekte. Intet mindre, vi leverer og får leveret det perfekte, hver dag og plan B er noget der ligger tæt på.

Mit heftige midtjydske temperament var ikke bygget til omgående at indstille sig på accept af en forsinkelse på to timer fordi en guatemalansk buschauffør lige skulle have en god middagslur i skyggen på en varm dag. Umiddelbart kunne man sige at jeg ikke var i stand til at favne kulturen i landet, hvor jeg befandt mig, og måske er der noget om det. Men jeg er jo opflasket med den danske mentalitet og med at alting fungerer. En aftale er en aftale og den holder man., eller i det mindste forsøger man så godt man nu kan. Og skulle det ske at man svigter – så har man en rigtig dårlig samvittighed fordi vi jo synes at det er forkert.

Jeg værdsætter nu virkeligt den danske effektivitet og har en tiltro til, at det nok skal gå når der sker nogle små uforudsete ændringer. Og skulle det endeligt gå galt – så vil jeg trøste mig med at jeg har oplevet det som er meget værre, tage det hele med ro velvidende at der sikkert arbejdes på en løsning.

Jo – jeg er tilhænger af opfyldelse af aftaler – og her i kongeriget er der meget at glæde sig over.

Er fem minutter overhovedet en forsinkelse? Er det ikke bare lidt af den variation og spænding i hverdagen vi alle sukker efter?

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar