søndag, december 25, 2005

Endelig jul

Sidste år holdt jeg ikke jul. På Cuba var julen stort set usynlig og vi følte ikke at vi havde holdt eller oplevet jul. Vi gav ikke hinanden gaver og tænkte vel egentlig heller ikke over det.

Der var ingen julestemning og derfor var vi heller ikke i julehumør og savnede vel kun julen omkring lillejuleaften. Jeg gjorde ihvertfald. Og det var samværet med min familie jeg savnede.

I år har det været rigtig jul. En kulmination af det store og omfattende ræs af traditioner og aktiviteter, der jo starter allerede i november med julefrokoster, kalender, kalenderlys, adventskranse, julekalender på tv, hjemmelavet konfekt, julefrokoster, jødekager, pakkelege, juleoppyntning, julemusik, Disneys juleshow, ustyrlige mængder gran, levende lys gaveindkøb osv osv. Listen er lang og vidner om at julen er en kompleks tradition og noget af det mest bundne i den danske kultur.

Det er alt det som skaber julestemningen. Det har været rart at opleve efter et års fravær.

Jeg har nydt julen og måske både taget den mere alvorlig og lettere på tingene end jeg plejer. Samtidigt har jeg gået op i traditionerne. Min årlige julestue var en stor ting, jeg har bagt julesmåkager og absolut ikke for sidste gang.

Nu sidder jeg ved computeren og nyder en kop kaffe efter den traditionelle familiejulefrokost første juledag, som altid fejres i familien på min fars side.

Først nu er julen vel overstået - jeg er klar til nytår.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar