søndag, december 10, 2006

Snaps og det tynde øl

I sommer besluttede jeg mig for at stadfæste min gamle beslutning om ikke at drikke spiritus i festligt lag.
Årsagen er nem at regne ud: jeg fik til Riverboat spiritus og efterfølgende en 1000 hestes brandert.

Siden har jeg faktisk ikke drukket spiritus når jeg er til fest. Men til julefrokosten i fredags tænkte jeg at kold snaps er jo tradition til silden og havde aftalt med Lars at vi kun måtte få tre. De tre blev til fem - og det var nok til at jeg blev mere beruset end beregnet. Efter en fest har jeg ofte problemer med at huske rækkefølgen på alt som er sket og især er jeg dårlig til at genkalde hvad samtaler har handlet om (størstedelen har givetvis alligevel ikke været fornuftigt).

Julefrokosten i fredags er ingen undtagelse. Ud fra mine manglende tømmermænd lørdag gætter jeg på at jeg faktisk ikke har været voldsomt beruset.

Dog ærger det mig usvigeligt at jeg drak de to sidste snapse. Men når jeg tænker mig om så ærger det mig faktisk at jeg tillod mig selv at lave en undtagelse og overhovedet drikke den første snaps. Siden sommer har jeg faktisk været ganske god til at takke nej og jeg tænkte også tanken ved snaps nummer 4 - men valgte så ikke gøre som jeg har lovet mig selv.

Nu har jeg besluttet mig for at snaps også er forbudt område.

Resten af weekenden har egentlig været hyggeligt og i særdeleshed afslappende. Men alligvel har jeg været sådan lidt mut og humøret været lidt blåt. Når jeg tænker tilbage på julefrokosten sidste år og velsagtens også de foregående år - så slår det mig at mønsteret er det samme.
Dybest set så bryder jeg mig faktisk ikke om julefrokoster.

I takt med at jeg bliver ældre bryder jeg mig mindre og mindre om det tab af kontrol, jeg har når jeg drikker. Og da man jo efter en firmafest skal møde om mandagen og skal fungere med kollegaerne i en professionel sammenhæng; ja så er det ikke specielt smart at have været plakatfuld om fredagen.

Normalt laver jeg ikke nogen dumheder når jeg er beruset, men jeg ved at jeg har potentialet til at gøre det. Og alene frygten for at jeg har gjort noget åndsvagt gør de efterfølgende dage til dage hvor jeg forsøger at komme i tanke om jeg nu kunne have gjort noget dumt.

En god ven har i år undladt at tage til sin afdelings julefrokost og jeg ved at han også overvejer at lade være med at drikke næste gang han skal til en. Den tanke har jeg også gjort mig. Dog ligger det ikke til mig ikke at møde op - og ej heller at drikke cola. Een gang har jeg været til julefrokost, hvor jeg drak tre glas vin og ellers kaffe for resten - og det var ærlig talt ret kedeligt.

Hvad jeg så gør næste år eller til næste firmafest for den sags skyld har jeg ikke besluttet mig for. Altså udover at spiritus er bandlyst. Måske er en løsning at drikke cola til maden - så udsættes starten ihvertfald et par timer, hvilket kunne vise sig at være nok.

Min far sagde engang til mig da jeg som teenager skulle til drukfest "Hold dig til øl for så er der en grænse for, hvor meget du kan indtage - og tæl hvor mange gange du er ude at tisse. Når du ikke kan huske, hvor mange gange du har været på toilet så skal du stoppe. Spiritus er der ingen der kan tælle.". Det er faktisk et ganske godt råd.

Fordelen ved øl er at de fylder, tissepauserne sætter en naturlig begrænsning på et tidspunkt - og ja så bliver man døssig når man har drukket mange øl og så falder man i søvn. På mig har spiritus den virkning at jeg bliver (fuld naturligvis,) fuld af energi, meget vågen, uansvarlig og uendeligt spontan. Ikke nogen særlig fantastisk cocktail.

Hvad har jeg så lært? Altså ud over at jeg ville være en skidedårlig russer nu hvor jeg ikke drikker spiritus. Jo at jeg bare skal holde mig fra spiritus - og at man kun besejrer sine dæmoner ved at erkende dem og gøre det man godt ved inderst inde er rigtigt.

Jeg ved godt at jeg bliver klogere. Jeg synes bare ikke at det går hurtigt nok...

PS: Julestue er IKKE julefrokost - så jeg elsker naturligvis stadig julestuen :-)

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar