lørdag, januar 19, 2008

De indre dæmoner

Dette er et indlæg jeg fandt liggende som kladde.  Jeg kan se at det ikke er skrevet færdigt, men da jeg i denne stund stadigvæk ikke kender den slutning som indlægget skulle have haft så kommer det i sin rå form.
Mange ting er iøvrigt sket siden det indlæg blev skrevet.  Ting som både udspringer af nedenstående og som forandrer det.  Det må jeg berette om senere.

-----------------------------------------------------

Jeg spekulerede i sommer på Ingmar Bergmands udtalelse "spænd dine dæmoner for stridsvognen".
For nyligt kom jeg til at tænke på om det mon kunne være sådan at de indre dæmoner udover at plage mig fra tid til anden også passer på mig.
For det jeg kalder dæmonerne er jo i virkeligheden de mørke sider af sindet og de karaktertræk som giver problemer og kan være svært forenelige med en ubesværet lalleglad cruisen gennem livet.    Mørket er ofte sat lig med ondskab.   Sådan tror jeg ikke at man nødvendigvis kan stille det op.

I filmen Primal Fear spiller Edward Norton en mordsigtet alterdreng Aaron med to personligheder.   Den nervøse, selvudslettende og ynkværdige dreng og den kyniske, barske og handlekraftige mand.  Under en advokats (Richard Geres) samtaler med alterdrengen dukker den underliggende mørke personlighed "Michael" op og forklarer at fordi den normale personlighed er så svag og skrøbelig må han dukke op til overfladen fra tid til anden og passe på Aaron ved at handle på måder som Aaron ikke kan.
Sådan tror jeg at de indre dæmoner også kan ses.   Den mørke side af sindet er det, der dukker op når jeg er i alvorlige problemer, i fare eller udfordres af andre, der presser mig op i et hjørne og søger konfrontationen.

Pludselig og til tider uden varsel kommer nogle karaktertræk til overfladen og sætter mig i stand til at gøre og især sige ting, jeg normalt aldrig ville.   Jeg er både fascineret og forarget over, hvor utroligt modbydelig og direkte jeg kan være når det sker.   Forskellen er som at gå fra at skubbe væk til at hugge et sværd efter struben.
Det får mig til at tænke på at det er de kræfter jeg går i lag med når tungsindet er over mig.  Så tror da pokker at det ikke er noget der er let overstået.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar