lørdag, august 28, 2010

Bil – frihed eller trældom?

Jeg er forelsket! I en petit størrelse med svungne kurver, stor charme, frækhed og osende af klasse. Den nye Fiat 500 er den udkårne.

Skal, skal ikke... Skal jeg have bil så er der ingen tvivl, så kan det kun blive en Fiat 500. Men hvorfra kommer tvivlen?

Jeg kan godt lide at have min frihed og jeg kan ikke rigtigt bestemme om en bil giver eller fratager frihed.

Mindsket frihed
Frihed er valutaen mit liv skal gøres op i.
En bil koster både i anskaffelse, vedligehold og brug. Flere udgifter betyder mindre frihed i forhold til at beholde det arbejde jeg har nu.
Jo flere penge jeg skal betale hver måned jo færre har jeg til at spare op til at tage ud at rejse eller til at kunne sige mit job op og vælge et andet og mindre stressende liv.
Samtidigt vil jeg både have en bil og lejlighed at skulle tænke på, hvis jeg svinger rygsækken på ryggen og forsvinder i længere tid.

Øget frihed
Lige nu må jeg bruge offentlig transport når jeg skal besøge venner og familie, hvoraf nogle har valgt at bosætte sig steder, hvor offentlig transport er langsommelig eller ikke har direkte linie fra Trøjborg.

En bil vil betyde at kun afstand og velfungerende GPS vil afgøre, hvornår jeg kan ankomme. Det ville give nogle muligheder for hurtige besøg i Thorsø, Låsby, Faarvang, Hammel, Silkeborg, Tilst og hvor jeg ellers har nogle at besøge. Det ville jeg elske og min dårlige samvittighed over at besøge så sjældent ville kunne mindskes betragteligt.

Andre faktorer – fornuftige og bizarre

LITTERATUR
Hver dag læser jeg skønlitteratur i bus 1 til og fra arbejde. På en normal uge bliver det normalt til ca. 8 x 30 minutters læsning. Jeg nyder at kunne indramme min arbejdsdag i gode historier.
Det vil jeg give afkald på, hvis jeg kører til og fra arbejde med en funklende Fiat.

SKØNHED OG ÆSTETIK
Omvendt er jeg overbevist om at jeg vil se godt ud i en Fiat 500 og den vil se godt ud med en storsmilende mig siddende bag rattet. Den bil ville blive rent Zen og pynte i enhver svingbane med morgensure billister.

FREMTIDSMULIGHEDER
Med en bil vil jeg have muligheder for at have job udenfor Århus og stadig bo på Trøjborg eller bo et andet sted og stadigvæk have job i Århus.

Et kolonihavehus kræver at man har en bil til at fragte redskaber til og udbytte fra åstedet.

Det nære eller det fjerne
Når jeg gør regnskabet op ligner det at jeg må tage et valg om jeg vil satse på det nære eller det fjerne.

En bil vil give mig en række muligheder, der har som fællesnævner at de styrker relationerne til de nære ting i livet.
Hvis jeg omvendt vil eventyret og tage til fjerne steder på kloden og lade mig blive væk og komme hjem med ny inspiration så betyder en bil færre ressourcer til at realisere rejsedrømmene.

I virkeligheden skal jeg måske spørge mig selv om rejselysten hænger sammen med min opfattelse af det nære. Vil en bil give mig en større tilfredshed med det jeg har indenfor nårækkevidde så jeg ikke føler trang til eventyr.
Hvis det er tilfældet vil en bil betyde frihed, men er det ikke så betyder en bil trældom. Omend det kan være en ganske behagelig trældom med svungne italienske former.

2 kommentarer:

  1. Ja, jeg er jo glad bilejer, der ikke kan holde ud at læse i nogen form for transportmidler på nær fly, men her er et par kommentarer:

    1) Du kan høre lydbøger i bilen.
    2) Du kan blive medlem af delebilklubben. De har ganske vist kun en Fiat Punto, men det er da en bil.
    3) Du kan købe en bil, der ikke er så dyr i drift eller anskaffelse. En 10 år gammel bil med lille motor behøver du sikkert ikke låne penge til at købe, og koster 5000,- om året i ejerafgift, og kasko kan slet ikke betale sig - og ingen gider -i modsætning til en ny Fiat 500- at stjæle den. Om tre år kan du så købe den så ønskede Fiat 500 væsentligt billigere uden, at den er blevet en ringere bil af det.
    4) Du kan lease en Fiat 500 - så kan du levere den tilbage, når du skal ud at rejse.

    SvarSlet
  2. Kan dette være en trøst?

    http://ekstrabladet.dk/biler/bil_nyheder/article1430755.ece

    SvarSlet