søndag, oktober 24, 2010

Køkkenmaskine?

Jeg har længe overvejet om jeg burde anskaffe mig en køkkenmaskine. Altså sådan en rigtig voldsom en med masser af kræfter og lækker lak. Det udæsker sig i to spørgsmål som det har vist sig vanskeligt at besvare.

1) Er det værd at bruge 3.000 kroner på en køkkenmaskine?
2) Hvilken køkkenmaskine skulle det være - den store grimme kraftkarl eller den lille smukke med middelmådig maskineri?

Er det 3.000 kroner værd?
Tja det er ikke helt let at afgøre. Idag rører jeg ikke så voldsomt ofte større mængder mad sammen. Men det kan jo både skyldes at mine udfoldelser i køkkenet ikke kræver dette eller at jeg ikke gør det fordi jeg skal gøre det i hånden.

Min bagemaskine bruges idag til cirka en gang om ugen at drible en dej for mig. Optimalt set kunne jeg godt bruge en maskine til at føre en fars, mosle en mos, jonglere en yoghurt, spinde en skum osv.

Jeg kan godt lide at være i køkkenet og fremmane kulminariske frembringelser. Men jeg kan egentligt også godt lide at det går hurtigt. En køkkenmaskine ville kunne bidrage væsentligt til effektiviteten og måske få mig ud i køkkenet på de dage, hvor jeg ikke bobler af energi.

JO, jeg tror det er pengene værd at anskaffe sig en køkkenmaskine.

Hvilken?
Her kommer jeg i problemer.

Mit hjerte er tabt til en knaldrød KitchenAid Artisan køkkenmaskine. Jeg har dog et par betænkeligheder ved den. Man får lov at betale for designet, der kan efter sigende snige sig dej op i selve maskinen, der hvor røreaggregatet sidder fast. Men det er kun, hvis man ælter for længe og uden opsyn. Den kan håndtere ca. 2 kilo dej, hvilket er rimeligt godt. Det svarer til ca. 6 pizzabunde, 10 fladbrød eller tre tærter.

Assistent (tidligere kendt som Ballerupmikseren) har masser af kræfter, stor kapacitet og anses for noget nær uopslidelig. Den kan tumle svimlende fem kilo dej, hvilket er mere end rigeligt for de fleste husholdninger og i særdeleshed min beskedne en af slagsen.

Problemet er at den i mine øjne er grim. Rigtigt grim endda og hverken fås i rød eller chrom.

Den virkelige essens
Det hele summerer sig dermed op i et tredje spørgsmål:

3) Hvorfor fanden skal en Ballerupmikser være så grim?!

Hvis nu Assistenten havde været smuk og rød - så havde det hele været afgjort nu og jeg og min nye køkkenmaskine kunne allerede haft et fornuftigt samarbejde baseret på rå effektivitet og gensidig påskønnelse af æstetik.

Egentligt kender jeg godt svaret; nemlig at jeg skal have en rød KitchenAid Artisan og være tilfreds med den mængde dej eller andet som den kan røre sammen. Når jeg tænker over det så er det sjældent at jeg laver mere end to kilo dej af gangen og dermed forsvinder et argument for den bomstærke Assistent.

Jeg skal vist ind og trykke på en knap på vupti.com

2 kommentarer:

 1. Nå fik du købt maskinen?
  Og hvad synes du? Ville du vælge idag den samme eller en anden.

  Mvh,
  Henrik

  SvarSlet
 2. Jeg fik købt en maskine, men ikke en af de to jeg havde overvejet.

  Men jeg er utroligt glad for min Bosch køkkenmaskine (nævnt her på bloggen) og ville købe den igen, hvis jeg skulle vælge om.

  Den var ikke helt billig, men jeg tænker at den holder i 25 år og vil kunne give mig nogle muligheder jeg ikke har i samme grad uden en kraftig maskine.

  Den har æltet mange tunge deje med legende lethed. Jeg kan lave en perfekt pizzadej til fire bunde til fryseren med ca. 5 minutters effektiv arbejdstid med selve dejen.

  Næste projekt bliver at bruge den til at fabrikere mine helt egne pølser. Det bliver både sjovt og forhåbentligt også velsmagende.

  SvarSlet